Dream . Believe . Achieve

Friday, May 7, 2021

21 Important static GK questions for CDS/AFCAT/NDA – Part III

21 Important static GK questions for CDS/AFCAT/NDA. Static GK questions play an important role in CDS/AFCAT/NDA and are easy scoring questions. You can expect a good amount of questions from this section in various competitive exams conducted by UPSC. Here are the 21 Important static GK Questions for the CDS/AFCAT/NDA Part III:

Important static GK questions CDS

1. Which Union Territory has become the Covid 19 free?
a. Chandigarh
b. Delhi
c. Pondicherry
d. Andaman and Nicobar Islands

2. The country’s first Thunderstorm Research testbed will be located in the city?
a. Mumbai
b. Manali
c. Balasore
d. Shimla

3. Which is the first state to implement an e-cabinet in India?
a. Punjab
b. Uttar Pradesh
c. Himachal Pradesh
d. Haryana

4. Which state has launched the “SAANS” campaign to reduce infant mortality?
a. Karnataka
b. Maharashtra
c. Madhya Pradesh
d. Goa

Important static GK questions NDA

5. Where will be India’s first geothermal power project will be established?
a. Punjab
b. Haryana
c. Ladakh
d. Jammu and Kashmir

6. Which state government has announced the Unique 16-digit Unicode to identify landholdings?
a. Madhya Pradesh
b. Rajasthan
c. Uttar Pradesh
d. Assam

7. The “Covid Warrior Memorial” will be established in which city?
a. Bhubaneswar
b. Mumbai
c. Bhopal
d. Delhi

8. Which country will host the Indian Ocean Defence Ministers Conclave?
a. India
b. Sri Lanka
c. Pakistan
d. Myanmar

9. Which Minister of the Indian Government launched the e-Chhawani Portal?
a. Rajnath Singh
b. Nitin Gadkari
c. Nirmala Sitharaman
d. Hardeep Singh Puri

10. Where is Mazagaon Dock Limited is located?
a. Mumbai
b. Kochi
c. Kolkata
d. Vishakapatnam

11. Where is the Hindustan Shipyard Limited is located?
a. Mumbai
b. Kochi
c. Kolkata
d. Vishakapatnam

HINDUSTAN SHIPYARD LIMITED

12. Where is the Garden Reach Shipbuilders and Engineers limited is located?
a. Mumbai
b. Kochi
c. Kolkata
d. Vishakapatnam

13. The Aircraft & Systems testing school is located in which city?
a. Bangalore
b. Mumbai
c. Kolkata
d. Shillong

14. India is planning to buy Predator Armed drones from which country?
a. USA
b. Israel
c. Russia
d. Turkey

15. The searcher and Heron drones are procured from which country?
a. USA
b. Israel
c. Russia
d. Turkey

16. The P8-i Maritime Patrol Aircraft is procured from which country?
a. USA
b. Israel
c. Russia
d. Turkey

17. Which Indian Cabinet Minister has launched the BRICS Website?
a. Hardeep Singh Puri
b. Dr S Jaishankar
c. Rajnath Singh
d. Nirmala Sitharaman

important ststic gk questions

18. Which country will build the largest Offshore Wind Farm?
a. North Korea
b. South Korea
c. Japan
d. China

19. Where will be the second squadron of Rafale jets will be Stationed?
a. Ambala AFS
b. Gwalior AFS
c. Hasimara AFS
d. Yelhanka AFS

20. Babina Field Firing Range and Military Station is located in which state?
a. Rajasthan
b. Madhya Pradesh
c. Uttar Pradesh
d. Gujarat

21. What is the name of the fixed-wing Aerobatic team of the Indian Air Force?
a. Surya Prakash
b. Surya Kiran
c. Surya Sparsh
d. None of these

Answers
1. D 2. C 3. C 4. C 5. C 6. C. 7. A 8. A 9. A 10. A 11. D 12. C 13. A 14. A 15. B 16. A 17. B 18. B 19. C 20. B 21. B

Also Read: 21 Important static GK Current Affairs questions updated

Also Read: 21 Important Static GK Current Affairs Questions For CDS/AFCAT/NDA – Part II


 

Amarnath Siddaraddi
Amarnath Siddaraddi
Blogger at DDE | Recommended Candidate (21 SSB) l Military and Aviation geek | Exploring the new sphere of Indian Defence and Aerospace.

Related Articles

SSB Interview Articles

MUST READ BOOKS

Stay Connected

47,693FansLike
160,000FollowersFollow
1,620FollowersFollow
498,000SubscribersSubscribe

1971 DOCUMENTARY

FREE DOWNLOAD

Latest Articles

TGC 133 official cutoff published by Indian Army

Indian Army has published TGC 133 official cutoff to shortlist candidates for TGC 133 course commencing in July 2021 at  Indian Military Academy (IMA)...

JAG Entry Scheme 27 Notification For Law Graduates

JAG Entry Scheme 27 Course (OCT 2021) Notification. Applications are invited from unmarried male and unmarried female LAW GRADUATES for grant of Short Service...

HAL CATS Warrior UAV – All You Need to know

HAL CATS Warrior UAV is an unmanned aerial vehicle under the Combat Air Teaming System project of HAL. The development of CATS Warrior is...

Submarine fleet of Indian Navy – All You Need To Know

Indian Navy operates a fleet of 17 Submarines in its arsenal. These submarines are designed to be silent and deadly under the sea and...

20 Stunning and Incredible pictures of Sukhoi 30 MKI Fighter Jet

Sukhoi 30 MKI fighter is the backbone of the Indian Air Force. Here are few Incredible pictures of Sukhoi 30 MKI. The Sleek and...

Recommended from 32 SSB Kapurthala for SSC Tech 56 entry

"A dream that takes away everything from you is eventually the one that gives you everything." Hello readers, I am Rohit Bhagchandani, recommended from 32...

21 Important questions on Medieval History : Wars and Treaties

21 Important questions on Medieval History Wars and Treaties. Medieval History GK questions play an important role in CDS/AFCAT/NDA and are easy scoring questions. You...

Cracked SSB in first attempt for NDA 146 from 34 SSB Allahabad

ONE STEP CLOSER: Cracked SSB in first attempt for NDA-146 from 34 SSB Allahabad. "Of all the people who aspire to serve the nation, very...

Yeoman service of No 81 Squadron IAF Sky Lords

In the time of the second wave of COVID crisis, No 81 Squadron IAF Sky Lords is rendering a yeoman service to the nation....

Operation Samudra Setu II – Seven Indian Navy ships deployed

In support of the nation’s fight against Covid-19 and as part of operation 'Samudra Setu II’,  seven Indian Naval ships viz. Kolkata, Kochi,  Talwar, Tabar, Trikand, Jalashwa and Airavat have been...

Recommended in first attempt from 18 SSB Allahabad

SSB experience of Javed Akhtar who got recommended in first attempt from 18 ssb Allahabad to join National Defence Academy. "Those who couldn't make it...

Technology of LCA Tejas to reduce the medical oxygen crisis in India

The technology of LCA Tejas to reduce the medical oxygen crisis in India. The Medical Oxygen Plant (MOP) technology, developed by DRDO for On‐Board...

INSTAGRAM