Dream . Believe . Achieve

Saturday, April 17, 2021

21 Important Static GK Current Affairs Questions For CDS/AFCAT/NDA – Part II

21 Important static GK Current Affairs questions for CDS/AFCAT/NDA. Static GK Current Affairs questions play an important role in CDS/AFCAT/NDA and are easy scoring questions. You can expect a good amount of questions from this section in various competitive exams conducted by UPSC. Here are the 21 Important static GK Current Affairs Questions for the CDS/AFCAT/NDA (Part II):

indian air force rafale weapon

1. The Space Application Centre of ISRO is located in?
a. Balasore
b. Ahmedabad
c. Bangalore
d. Sriharikota

2. Oder–Neisse line is the Border between which two countries?
a. Germany and Poland
b. Afghanistan and Pakistan
c. India and China
d. Canada and the USA

3. The famous Vembanad lake is located in which state?
a. Karnataka
b. Kerala
c. Tamil Nadu
d. Maharashtra

4. Which is the longest bridge in India?
a. Bhupen Hazarika Setu
b. Dibang River
c. Mahatma Gandhi Setu
d. Bandra Worli Sea link

5. The Pangong Tso lake is located in which State/UT?
a. Ladakh
b. Jammu and Kashmir
c. Uttarakhand
d. Punjab

6. Where is Satish Dhawan Space Center located?
a. Balasore
b. Ahmedabad
c. Bangalore
d. Sriharikota

question paper cds 2020

7. Who is the first women to receive the Jnanpith Award?
a. Ashapoorna Devi
b. Pratisruti
c. Bakul Katha
d. Subarnalata

8. Who is the first Indian women to win Miss World Title?
a. Reita Faria
b. Aishwarya Rai
c. Priyanka Chopra
d. Ruhi Singh

9. Who is the first Indian Women to win an Oscar Award?
a. Bhanu Athiya
b. Radhika Gupta
c. Julia Philips
d. None of the Above

10. Who is the new Prime Minister of Georgia?
a. Irakli Garibashvili
b. Giorgi Gakharia
c. Mamuka Bakhtadze
d. Nika Gilauri

11. Which Nation has recently rejoined the Paris Climate Agreement?
a. United States of America
b. Russia
c. Germany
d. France

12. Who is the new Prime Minister of Italy?
a. Mario Draghi
b. Giuseppe Conte
c. Paolo Gentiloni
d. Mario Monti

static GK Current Affairs questions

13. Who is appointed as Acting Chief of Staff of NASA?
a. Priyanka Sharma
b. Shrusti Deshmukh
c. Bhavya Lal
d. Rita James

14. Who became Estonia’s first female prime minister?
a. Kaja Kallas
b. Catherine Hamlet
c. Kamal Harris
d. None of the Above

15. Who will be conferred with the 30th Bihari Puraskar for 2020?
a. Mohan Krishna Bohara
b. Aidan Singh
c. Manisha Kulshreshtha
d. None of the Above

16. Which Indian News has won the “Champion Publisher of the Year” Award conferred by the World Association of News Publisher?
a. The Hindu
b. Indian Express
c. Times of India
d. The Tribune

17. Which Indian Company Collaborated with Oxford University Vaccine Programme?
a. Dr Reddy’s Lab
b. Bio con India
c. Serum Institute of India
d. None of the above

18. Where is the Headquarters of the North Atlantic Treaty Organization (NATO)?
a. Brussels
b. New York
c. Washington DC
d. Paris

haws indian army

19. Where is Mount Nyiragongo the Active Volcano is located?
a. Congo
b. Indonesia
c. Egypt
d. Myanmar

20. Who is awarded CERAWeek global energy and environment leadership award?
a. Joe Biden
b. Narendra Modi
c. Vladimir Putin
d. Kaja Kallas

21. Which film has won the Golden Globe Awards 2021 for Best Film?
a. Nomad land
b. Captain America
c. Interstellar
d. Fast and Furious 8

Answers

1. B 2. A 3. B 4. A 5. A 6. D 7. A 8. A 9. A 10. A 11. A 12. A 13. C 14. A 15. A 16. A 17. C 18. A 19. A 20. B 21. A

Also Read: Important Questions On Polity For CDS And NDA Exam

Recommended Books

DDE editor
DDE editor
DDE Editorial Team comprises of researchers & content writers. The source of write ups are individual researches, references, informants and documentations. If you wish to submit a write up or information please write to contactus@defencedirecteducation.com

Related Articles

SSB Interview Articles

MUST READ BOOKS

Stay Connected

45,319FansLike
160,000FollowersFollow
1,620FollowersFollow
498,000SubscribersSubscribe

1971 DOCUMENTARY

FREE DOWNLOAD

Latest Articles

Suez Canal and its saga with India – Lecturette Topic

Suez Canal is recently in news due to the blockage caused by a giant Ship. Suez Canal Lecturette Topic will be an important topic...

Central Armed Police Forces CAPF Notification 2021

Central Armed Police Forces CAPF Notification 2021. Applications are invited from male and female candidates to join the Central Armed Police Forces as Assistant...

Remembering Marshal Of The IAF Arjan Singh On His Birth Anniversary

Remembering Marshal Of The Indian Air force Arjan Singh On His Birth Anniversary. Arjan Singh was born on 15 April 1919 and since his...

Squadrons And Battalions Of National Defence Academy

Squadrons And Battalions Of National Defence Academy. On reporting to the Academy a cadet is allotted one of the 18 Squadrons which then becomes...

Women Military Police Soldiers Training [Unseen Pictures]

The first batch of 100 women military police soldiers are undergoing training at CMP Centre & School in Bengaluru. The passing-out parade will be...

21 Important static GK questions for CDS/AFCAT/NDA – Part III

21 Important static GK questions for CDS/AFCAT/NDA. Static GK questions play an important role in CDS/AFCAT/NDA and are easy scoring questions. You can expect...

DRDO develops an Advanced Chaff Technology for Indian Navy

Defence Research and Development Organisation DRDO has developed an Advanced Chaff Technology to safeguard the naval ships against enemy missile attack. Defence Laboratory Jodhpur...

Navy Airborne tacticians join Indian Naval Air Arm as Observers

At an impressive Passing Out Parade held on 05 Apr 21 at INS Garuda, Kochi, eleven officers of the Indian Navy and two officers...

Indian Navy participates in La Pérouse Maritime Exercise

Indian Navy and French Navy along with Quad Nations conduct La Pérouse multi-lateral maritime exercise. Indian Navy Ships INS Satpura (with an integral helicopter...

NDA & NA 1 2021 Admit Card [Download Now]

NDA & NA 1 2021 Admit Card . The Union Public Service Commission will be conducting the National Defence Academy and Naval Academy Examination...

Evidence Of SSB Interview Scam At Allahabad Selection Centre

Evidence Of SSB Interview Scam At Allahabad Selection Centre. Recently after detecting malpractices in the officer,s selection at SSB kapurthala during a military intelligence...

These Women Officers Have Been Granted Permanent Commission In IAF

The President has granted permanent commission to the undermentioned SSC women officers of flying and navigation branch in Indian Air Force, with effect from...

INSTAGRAM