Dream . Believe . Achieve

Saturday, April 17, 2021

21 Important static GK Current Affairs questions for CDS/AFCAT/NDA – Part I

21 Important static GK Current Affairs questions for CDS/AFCAT/NDA. Static GK Current Affairs questions play an important role in CDS/AFCAT/NDA and are easy scoring questions. You can expect a good amount of questions from this section in various competitive exams conducted by UPSC. Here are the 21 Important static GK Current Affairs questions for the CDS/AFCAT/NDA Part I:

indian air force rafale weapon

1. Which Nation becomes the first Nation to receive COVAX Vaccines?
a. Ghana
b. Sudan
c. Kenya
d. Egypt

2. Which state/UT has topped the Medal tally at Khelo India Winter National Games?
a. Himachal Pradesh
b. Jammu and Kashmir
c. Ladakh
d. Uttarakhand

3. Which city is emerged as the top city in “Ease of Living Index 2020”?
a. Bengaluru
b. Mumbai
c. Chennai
d. Delhi

4. Which team has won ISL League Winners Shield?
a. ATK Mohun Bagan
b. Mumbai City FC
c. Bengaluru FC
d. Goa FC

5. Which Indian Wrestler has won Gold Medal at XXIV Outstanding Ukrainian Wrestlers and Coaches? Memorial tournament?
a. Vinesh Phogat
b. Sakshi Malik
c. Geeta Phogat
d. Babita Kumari

6. Which state will host the Indian Women’s Football League 2020-21?
a. Karnataka
b. Odisha
c. Maharashtra
d. West Bengal

question paper cds 2020

7. Which state will host the second edition of Khelo India University Games 2021?
a. Karnataka
b. Odisha
c. Maharashtra
d. West Bengal

8. Who won the Men’s Single in Australian Open 2021?
a. Daniil Medvedev
b. Novak Djokovic
c. Roger Federer
d. Dominic Thiem

9. Who won the Women’s Single in Australian Open 2021?
a. Aryna Sabalenka
b. Elise Mertens
c. Naomi Osaka
d. Jennifer Brady

10. Who was the most expensive player in the IPL Auction 2021?
a. Chris Morris
b. Glenn Maxwell
c. Steve Smith
d. Tim Paine

11. In which state, Athlete Hima Das is appointed as Deputy Superintendent of Police?
a. Assam
b. Meghalaya
c. Tripura
d. West Bengal

12. Which cricket player won the Inaugural ICC player of the Month Award in January 2021?
a. Rishabh Pant
b. Shubman Gill
c. Washington Sundar
d. T Natarajan

13. What is the theme of Global Bio-India 2021?
a. Transforming lives: BioSciences to Bio-economy
b. Saving Ecosystem: Single Ecosystem for all
c. Biodiversity conservation: Save Green
d. None of the Above

static GK Current Affairs questions

14. What is the name of the Initiative started by India to provide Vaccines to neighbouring countries?
a. Vaccine Maitri
b. Vaccine Sandes
c. Vaccine Dosti
d. Vaccine Humsafar

15. “Parakram Diwas” is celebrated to commemorate the Birth Anniversary of?
a. Subhash Chandra Bose
b. Lala Lajpat Rai
c. Bhagat Singh
d. Bal Gangadhar Tilak

16. What is the name of the Campaign launched by the Ministry of Petroleum and Natural Gas?
a. Saksham
b. Nidhar
c. Yashavsvi
d. Tail India

17. Joint Military Exercise Yudh Abhyas was held at?
a. Special Forces Training School, Nahan
b. Babina Military Station, MP
c. Mahajan Field Firing Range, Rajasthan
d. Pokhran Firing Range, Rajasthan

18. What is the name Exercise conducted by India and France, which was different from Garuda Exercise?
a. Desert Knight 21
b. Desert Warfare 21
c. Desert Dogfight 21
d. Desert Eagle 21

haws indian army

19. Where was the Aero India Air show and Defence Exhibition 2021 was held?
a. Bengaluru
b. Lucknow
c. Delhi
d. Gwalior

20. What is the name of the second Aircraft Carrier which will be commissioned in the Indian Navy soon?
a. INS Vishal
b. INS Vikrant
c. INS Viraat
d. INS Vikramaditya

21. The National Remote sensing centre of ISRO is located in?
a. Balasore
b. Ahmedabad
c. Hyderabad
d. Sriharikota

Answers

1. A 2. B 3. A 4. B 5. A 6. B 7. A 8. B 9. C 10. A 11. A 12. A 13. A 14. A 15. A 16. A 17. C 18. A 19. A 20. B 21. C

Also Read: 21 Important Static GK Questions on United Nations for CDS/AFCAT/NDA

Recommended Books

DDE editor
DDE editor
DDE Editorial Team comprises of researchers & content writers. The source of write ups are individual researches, references, informants and documentations. If you wish to submit a write up or information please write to contactus@defencedirecteducation.com

Related Articles

SSB Interview Articles

MUST READ BOOKS

Stay Connected

45,319FansLike
160,000FollowersFollow
1,620FollowersFollow
498,000SubscribersSubscribe

1971 DOCUMENTARY

FREE DOWNLOAD

Latest Articles

Suez Canal and its saga with India – Lecturette Topic

Suez Canal is recently in news due to the blockage caused by a giant Ship. Suez Canal Lecturette Topic will be an important topic...

Central Armed Police Forces CAPF Notification 2021

Central Armed Police Forces CAPF Notification 2021. Applications are invited from male and female candidates to join the Central Armed Police Forces as Assistant...

Remembering Marshal Of The IAF Arjan Singh On His Birth Anniversary

Remembering Marshal Of The Indian Air force Arjan Singh On His Birth Anniversary. Arjan Singh was born on 15 April 1919 and since his...

Squadrons And Battalions Of National Defence Academy

Squadrons And Battalions Of National Defence Academy. On reporting to the Academy a cadet is allotted one of the 18 Squadrons which then becomes...

Women Military Police Soldiers Training [Unseen Pictures]

The first batch of 100 women military police soldiers are undergoing training at CMP Centre & School in Bengaluru. The passing-out parade will be...

21 Important static GK questions for CDS/AFCAT/NDA – Part III

21 Important static GK questions for CDS/AFCAT/NDA. Static GK questions play an important role in CDS/AFCAT/NDA and are easy scoring questions. You can expect...

DRDO develops an Advanced Chaff Technology for Indian Navy

Defence Research and Development Organisation DRDO has developed an Advanced Chaff Technology to safeguard the naval ships against enemy missile attack. Defence Laboratory Jodhpur...

Navy Airborne tacticians join Indian Naval Air Arm as Observers

At an impressive Passing Out Parade held on 05 Apr 21 at INS Garuda, Kochi, eleven officers of the Indian Navy and two officers...

Indian Navy participates in La Pérouse Maritime Exercise

Indian Navy and French Navy along with Quad Nations conduct La Pérouse multi-lateral maritime exercise. Indian Navy Ships INS Satpura (with an integral helicopter...

NDA & NA 1 2021 Admit Card [Download Now]

NDA & NA 1 2021 Admit Card . The Union Public Service Commission will be conducting the National Defence Academy and Naval Academy Examination...

Evidence Of SSB Interview Scam At Allahabad Selection Centre

Evidence Of SSB Interview Scam At Allahabad Selection Centre. Recently after detecting malpractices in the officer,s selection at SSB kapurthala during a military intelligence...

These Women Officers Have Been Granted Permanent Commission In IAF

The President has granted permanent commission to the undermentioned SSC women officers of flying and navigation branch in Indian Air Force, with effect from...

INSTAGRAM