Dream . Believe . Achieve

Friday, May 7, 2021

21 Important questions on Medieval History : Wars and Treaties

21 Important questions on Medieval History Wars and Treaties. Medieval History GK questions play an important role in CDS/AFCAT/NDA and are easy scoring questions. You can expect a good amount of questions from this section in various competitive exams conducted by UPSC. Here are the 21 Important questions on Medieval History Wars and Treaties:

1. Treaty of Srirangapatnam was signed between which Indian King and British?
a. Peshwa Baji Rao
b. Peshwa Baji Rao II
c. Tipu Sultan
d. Hyder Ali

2. The First Battle of Tarain was fought in the year?
a. 1190
b. 1191
c. 1192
d. 1193

3. The second Battle of Tarain was fought in the year?
a. 1190
b. 1191
c. 1192
d. 1193

4. The First Battle of Panipat was fought between?
a. Babur and Ibrahim Lodi
b. Babur and Ibrahim Khalil
c. Akbar and Ibrahim Lodi
d. Jahangir and Ibrahim Lodi

Important questions on Medieval History
5. The Second Battle of Panipat was fought between?
a. Babur and Ibrahim Lodi
b. Babur and Ibrahim Khalil
c. Akbar and Hemu
d. Shershah Suri and Humayan

6. The Battle of Kannauj was fought between?
a. Babur and Ibrahim Lodi
b. Babur and Ibrahim Khalil
c. Akbar and Hemu
d. Shershah Suri and Humayan

7. The Treaty of Madras was signed between which Indian King and British?
a. Hyder Ali
b. Tipu Sultan
c. Raghunath Rao
d. Kittur Rani Chanamma

8. The Treaty of Salbai was signed between?
a. Marathas and British
b. Tipu Sultan and British
c. Vijaynagar and British
d. Marathas and Mughals

9. The Treaty of Surat was signed between which Indian King and British?
a. Hyder Ali
b. Tipu Sultan
c. Raghunath Rao
d. Kittur Rani Chanamma

10. The Treaty of Baasein was signed between which Indian King and British?
a. Peshwa Baji Rao
b. Baji Rao II
c. Raghunath Rao
d. None of these

11. The Third Battle of Panipat was fought between?
a. Babur and Ibrahim Khan
b. Akbar and Hemu
c. Ahmed Shah Abdali and Marathas
d. None of these

12. The Treaty of Allahabad was signed between?
a. Marathas and British
b. Shah Alam II and Robert Clive
c. Vijaynagar and British
d. Marathas and Mughals

Medieval History Wars
13. The Treaty of Paris was signed between?
a. Dutch and British
b. French and British
c. Portuguese and British
d. None of these

14. The Sangola Agreement was signed between?
a. Marathas and British
b. Shah Alam II and Robert Clive
c. Vijaynagar and British
d. Marathas and Mughals

15. The Treaty of Banaras was signed between?
a. Marathas and British
b. Shah Alam II and Robert Clive
c. Vijaynagar and British
d. British and Nawab of Oudh

16. The Treaty of Mangalore was signed between?
a. Marathas and British
b. Shah Alam II and Robert Clive
c. Tipu Sultan and British
d. British and Nawab of Oudh

17. The Battle of Talikote was fought between?
a. Deccan Sultans and Vijayanagar
b. Shah Alam II and Robert Clive
c. Tipu Sultan and British
d. British and Nawab of Oudh

18. The Non-cooperation movement was launched on which date?
a. August 1, 1920
b. August 2, 1920
c. August 3, 1920
d. August 4, 1920

Modern Medieval History
19. The Battle of Plassey was bought between?
a. Siraj-Ud-Daulah and East India company
b. Shah Alam II and Robert Clive
c. Tipu Sultan and British
d. British and Nawab of Oudh

20. The Battle of Buxar was fought between?
a. Siraj-Ud-Daulah and East India company
b. Shah Alam II and Robert Clive
c. Mir Qasim and British
d. British and Nawab of Oudh

21. In which year, the Khilafat Movement was merged into Non-cooperation Movement?
a. 1920
b. 1921
c. 1922
d. 1923

Answers

1. C 2. B 3. C 4. A 5. C 6. D 7. A 8. A 9. C 10. B 11. C 12. B 13. B 14. D 15. D 16. C 17. A 18. A 19. A 20. C 21. B

Amarnath Siddaraddi
Amarnath Siddaraddi
Blogger at DDE | Recommended Candidate (21 SSB) l Military and Aviation geek | Exploring the new sphere of Indian Defence and Aerospace.

Related Articles

SSB Interview Articles

MUST READ BOOKS

Stay Connected

47,689FansLike
160,000FollowersFollow
1,620FollowersFollow
498,000SubscribersSubscribe

1971 DOCUMENTARY

FREE DOWNLOAD

Latest Articles

TGC 133 official cutoff published by Indian Army

Indian Army has published TGC 133 official cutoff to shortlist candidates for TGC 133 course commencing in July 2021 at  Indian Military Academy (IMA)...

JAG Entry Scheme 27 Notification For Law Graduates

JAG Entry Scheme 27 Course (OCT 2021) Notification. Applications are invited from unmarried male and unmarried female LAW GRADUATES for grant of Short Service...

HAL CATS Warrior UAV – All You Need to know

HAL CATS Warrior UAV is an unmanned aerial vehicle under the Combat Air Teaming System project of HAL. The development of CATS Warrior is...

Submarine fleet of Indian Navy – All You Need To Know

Indian Navy operates a fleet of 17 Submarines in its arsenal. These submarines are designed to be silent and deadly under the sea and...

20 Stunning and Incredible pictures of Sukhoi 30 MKI Fighter Jet

Sukhoi 30 MKI fighter is the backbone of the Indian Air Force. Here are few Incredible pictures of Sukhoi 30 MKI. The Sleek and...

Recommended from 32 SSB Kapurthala for SSC Tech 56 entry

"A dream that takes away everything from you is eventually the one that gives you everything." Hello readers, I am Rohit Bhagchandani, recommended from 32...

21 Important questions on Medieval History : Wars and Treaties

21 Important questions on Medieval History Wars and Treaties. Medieval History GK questions play an important role in CDS/AFCAT/NDA and are easy scoring questions. You...

Cracked SSB in first attempt for NDA 146 from 34 SSB Allahabad

ONE STEP CLOSER: Cracked SSB in first attempt for NDA-146 from 34 SSB Allahabad. "Of all the people who aspire to serve the nation, very...

Yeoman service of No 81 Squadron IAF Sky Lords

In the time of the second wave of COVID crisis, No 81 Squadron IAF Sky Lords is rendering a yeoman service to the nation....

Operation Samudra Setu II – Seven Indian Navy ships deployed

In support of the nation’s fight against Covid-19 and as part of operation 'Samudra Setu II’,  seven Indian Naval ships viz. Kolkata, Kochi,  Talwar, Tabar, Trikand, Jalashwa and Airavat have been...

Recommended in first attempt from 18 SSB Allahabad

SSB experience of Javed Akhtar who got recommended in first attempt from 18 ssb Allahabad to join National Defence Academy. "Those who couldn't make it...

Technology of LCA Tejas to reduce the medical oxygen crisis in India

The technology of LCA Tejas to reduce the medical oxygen crisis in India. The Medical Oxygen Plant (MOP) technology, developed by DRDO for On‐Board...

INSTAGRAM