Dream . Believe . Achieve

Saturday, April 17, 2021

21 Important questions on Indian Modern History

 

Important questions on Modern History. History is one of the important sections in all the defence exams. Modern History is easy among all the History sub-sections. Here are the 21 Important questions on Modern History which might appear in your exams.

1. Who was the first among the following to visit India as a virtue of trade?
a. Dutch
b. British
c. French
d. Portuguese

2. Where was the first British East India Company factory was established?
a. Kolkata
b. Bombay
c. Surat
d. Delhi

3. Battle of Wandiwash was fought between?
a. British and French
b. British and Dutch
c. Dutch and French
d. British and Portuguese

4. Who introduced the doctrine of Subsidiary Alliance in India during British rule?
a. Lord Wellesley
b. Lord Cornwallis
c. Lord Mountbatten
d. Lord Dalhousie

5. Who introduced the Doctrine of Lapse?
a. Lord Wellesley
b. Lord Cornwallis
c. Lord Mountbatten
d. Lord Dalhousie

6. Who was the Governor-General during the Regulating Act of 1773?
a. Lord Warren Hastings
b. Lord Cornwallis
c. Lord Dalhousie
d. Lord Wellesley

7. Land Revenue Policy “Permanent Settlement” was first introduced in which year?
a. 1791
b. 1792
c. 1793
d. 1794

haws indian army

8. Which Governor-General ordered the Partition of Bengal?
a. Lord Wellesley
b. Lord Dalhousie
c. Lord Curzon
d. Lord Warren Hastings

9. Indian Councils Act of 1909 was known as?
a. Pitt India Act
b. Simon Go back Mission
c. Montagu-Chelmsford Reforms
d. Morley and Minto Reforms

10. Government of India Act of 1919 was known as?
a. Pitts India Act
b. Montagu-Chelmsford Reforms
c. Simon Go back Mission
d. Morley and Minto Reforms

11. The Rowlatt Act was introduced in the year?
a. 1917
b. 1918
c. 1919
d. 1920

12. The Second Civil Disobedience Movement is famously known as?
a. Simon Go back
b. Non-Cooperation Movement
c. Dandi March
d. Quit India Movement

13. Quit India Movement was happened in which year?
a. 1940
b. 1942
c. 1943
d. 1944

14. Which one of these is not a part of the Land Revenue Policy?
a. Permanent Settlement
b. Ryotwari System
c. Mahalwari System
d. Rowlatt Act Settlement

important modern history questions

15. Battle of Plassey was fought between?
a. Mir Qasim and British
b. Nawab of Awadh and British
c. Nawab of Kanpur and British
d. Siraj-ud-Daula and British

16. Battle of Buxar was fought between?
a. Mir Qasim and British
b. Nawab of Awadh and British
c. Nawab of Kanpur and British
d. Siraj-ud-Daula and British

17. Who introduced the Indian Civil Service in British Raj?
a. Lord Wellesley
b. Lord Cornwallis
c. Lord Mountbatten
d. Lord Dalhousie

18. The base of the Indian Penal Code was given by?
a. a. Lord Wellesley
b. Lord Cornwallis
c. Lord Mountbatten
d. Lord Macaulay

19. Who was the last king of the Mughal Empire?
a. Alam gir II
b. Bahadur Shah II
c. Akbar Shah II
d. Shah Alam II

20. Who was the last Viceroy of British India?
a. Lord Wellesley
b. Lord Cornwallis
c. Lord Mountbatten
d. Lord Macaulay

21. First Round Table Conference was held in London in which year?
a. 1930
b. 1931
c. 1932
d. 1933

Answers

1) d 2) c 3) a 4) a 5) d 6) a 7) c 8) c 9) d 10) c 11) c 12) c 13) b 14) d 15) d 16) a 17) b 18) d 19) b 20) c 21) a

 

Also Read: 50 Important Questions On Freedom Struggle For CDS Exam

Also Read: 50 Most Important Questions on Indian Constitution

Also Read: 21 Important Questions about the Indian Air Force in AFSB


BOOKS BY DDE FOR DEFENCE ASPIRANTS

 

HIGH SUCCESS RATE


Start your SSB preparations with these specially curated ebooks.

Stage 1 SSB – SSB Oir ebook

SSB Psychology Test – Click Here

SSB Group Tasks  – Click Here

Thematic Apperception Test – Click Here

Situation Reaction Test – Click Here


 

Recommended Books

DDE editor
DDE editor
DDE Editorial Team comprises of researchers & content writers. The source of write ups are individual researches, references, informants and documentations. If you wish to submit a write up or information please write to contactus@defencedirecteducation.com

Related Articles

SSB Interview Articles

MUST READ BOOKS

Stay Connected

45,319FansLike
160,000FollowersFollow
1,620FollowersFollow
498,000SubscribersSubscribe

1971 DOCUMENTARY

FREE DOWNLOAD

Latest Articles

Suez Canal and its saga with India – Lecturette Topic

Suez Canal is recently in news due to the blockage caused by a giant Ship. Suez Canal Lecturette Topic will be an important topic...

Central Armed Police Forces CAPF Notification 2021

Central Armed Police Forces CAPF Notification 2021. Applications are invited from male and female candidates to join the Central Armed Police Forces as Assistant...

Remembering Marshal Of The IAF Arjan Singh On His Birth Anniversary

Remembering Marshal Of The Indian Air force Arjan Singh On His Birth Anniversary. Arjan Singh was born on 15 April 1919 and since his...

Squadrons And Battalions Of National Defence Academy

Squadrons And Battalions Of National Defence Academy. On reporting to the Academy a cadet is allotted one of the 18 Squadrons which then becomes...

Women Military Police Soldiers Training [Unseen Pictures]

The first batch of 100 women military police soldiers are undergoing training at CMP Centre & School in Bengaluru. The passing-out parade will be...

21 Important static GK questions for CDS/AFCAT/NDA – Part III

21 Important static GK questions for CDS/AFCAT/NDA. Static GK questions play an important role in CDS/AFCAT/NDA and are easy scoring questions. You can expect...

DRDO develops an Advanced Chaff Technology for Indian Navy

Defence Research and Development Organisation DRDO has developed an Advanced Chaff Technology to safeguard the naval ships against enemy missile attack. Defence Laboratory Jodhpur...

Navy Airborne tacticians join Indian Naval Air Arm as Observers

At an impressive Passing Out Parade held on 05 Apr 21 at INS Garuda, Kochi, eleven officers of the Indian Navy and two officers...

Indian Navy participates in La Pérouse Maritime Exercise

Indian Navy and French Navy along with Quad Nations conduct La Pérouse multi-lateral maritime exercise. Indian Navy Ships INS Satpura (with an integral helicopter...

NDA & NA 1 2021 Admit Card [Download Now]

NDA & NA 1 2021 Admit Card . The Union Public Service Commission will be conducting the National Defence Academy and Naval Academy Examination...

Evidence Of SSB Interview Scam At Allahabad Selection Centre

Evidence Of SSB Interview Scam At Allahabad Selection Centre. Recently after detecting malpractices in the officer,s selection at SSB kapurthala during a military intelligence...

These Women Officers Have Been Granted Permanent Commission In IAF

The President has granted permanent commission to the undermentioned SSC women officers of flying and navigation branch in Indian Air Force, with effect from...

INSTAGRAM