Dream . Believe . Achieve

Wednesday, April 14, 2021

21 Important static GK questions for CDS/AFCAT/NDA – Part II

21 Important static GK questions for CDS/AFCAT/NDA. Static GK questions play an important role in CDS/AFCAT/NDA and are easy scoring questions. You can expect a good amount of questions from this section in various competitive exams conducted by UPSC. Here are the 21 Important static GK Questions for the CDS/AFCAT/NDA Part II:

Important static GK questions NDA

1. The “UDAN” scheme of the Ministry of Civil Aviation focuses on?
a. Expansion of Airports
b. International Connectivity
c. Double Runways
d. Regional Air Connectivity

2. Satpura National Park is located in which state?
a. Madhya Pradesh
b. Karnataka
c. Odisha
d. Jharkhand

3. During which Empire region Sanchi Stupa was built?
a. Chola Empire
b. Magadha Empire
c. Mauryan Empire
d. Chalukya Empire

4. The Construction of Qutub Minar was completed by?
a. Qutub-ud-din-Aibak
b. Raziya Sultana
c. Iltutmish
d. None of these

5. The famous Red Fort of Delhi is constructed during which Empire?
a. Mughal Empire
b. Khilji Dynasty
c. Slave Dynasty
d. Lodi Dynasty

6. Wing Commander Abhinandan belonged to which squadron during Balakot Strikes?
a. 51 Squadron IAF
b. 18 Squadron IAF
c. 7 Squadron IAF
d. 45 Squadron IAF

Wing Commander Abhinandan

7. The Rafale Multi-Role Combat Aircraft are manufactured by?
a. Airbus
b. Boeing
c. Saab Aerospace
d. Dassault Aviation

8. Who is the present chairman of TATA Group?
a. Natarajan Chandrashekran
b. Cyrus Mistry
c. Rajesh Gopinathan
d. Ratan Tata

9. Who is the present Minister of Civil Aviation?
a. Rajnath Singh
b. Nitin Gadkari
c. Nirmala Sitharaman
d. Hardeep Singh Puri

10. Which is the largest Cricket Stadium in India?
a. Chinnaswami Stadium, Bangalore
b. Wankhede Stadium, Mumbai
c. Motera Stadium, Ahmedabad
d. Firoz Shah Kotla, Delhi

11. Who was the captain of the Indian cricket team in the 1983 World cup?
a. Kapil Dev
b. Sunil Gavaskar
c. Ravi Shastri
d. None of these

12. Dasht-i-Kavir and Dasht-i-loot deserts are located in which Country?
a. Iraq
b. Iran
c. Libya
d. Israel

13. Who is the first Indian to receive the Jnanpith Award?
a. Ashapoorna Devi
b. Bhanu Athiya
c. G. Shankar
d. Kuvempu

14. Who is the first sportsperson to receive Bharat Ratna Award?
a. Milka Singh
b. Sachin Tendulkar
c. Major Dhyan Chand
d. M S Dhoni

Important static GK questions

15. Where is the Headquarters of the World Trade Organisation located?
a. New York
b. Paris
c. Brussels
d. Geneva

16. Which among the following is the Indian Airline Company?
a. Easyjet
b. Emirates
c. Indigo
d. Qatar Airways

17. What is the motto of the Indian Army Regiment of Artillery?
a. Izzat-O-Iqbal
b. Nabha Sparsham Deeptam
c. Sham-no Varuna
d. None of these

18. What is the motto of the Indian Air Force?
a. Sewa Paramo Dharma
b. Nabha Sparsham Deeptam
c. Sham-no Varuna
d. None of these

19. What is the motto of the Indian Navy?
a. Sewa Paramo Dharma
b. Nabha Sparsham Deeptam
c. Sham-no Varuna
d. None of these

20. The National Women’s Day in India is observed on?
a. February 13
b. February 14
c. February 15
d. February 16

21. The National Science Day is celebrated on?
a. February 16
b. February 17
c. February 22
d. February 28

Answers
1. D 2. A 3. C 4. C 5. A 6. A 7. D 8. A 9. D 10. C 11. A 12. B 13. C 14. B 15. D 16. C 17. A 18. B 19. C 20. A 21. D

Also Read:21 Important static GK Current Affairs questions updated

Also Read: 21 Important Static GK Questions on United Nations for CDS/AFCAT/NDA

Recommended Books

Amarnath Siddaraddi
Amarnath Siddaraddi
Blogger at DDE | Recommended Candidate (21 SSB) l Military and Aviation geek | Exploring the new sphere of Indian Defence and Aerospace.

Related Articles

SSB Interview Articles

MUST READ BOOKS

Stay Connected

45,254FansLike
160,000FollowersFollow
1,620FollowersFollow
498,000SubscribersSubscribe

1971 DOCUMENTARY

FREE DOWNLOAD

Latest Articles

Squadrons And Battalions Of National Defence Academy

Squadrons And Battalions Of National Defence Academy. On reporting to the Academy a cadet is allotted one of the 18 Squadrons which then becomes...

Women Military Police Soldiers Training [Unseen Pictures]

The first batch of 100 women military police soldiers are undergoing training at CMP Centre & School in Bengaluru. The passing-out parade will be...

21 Important static GK questions for CDS/AFCAT/NDA – Part III

21 Important static GK questions for CDS/AFCAT/NDA. Static GK questions play an important role in CDS/AFCAT/NDA and are easy scoring questions. You can expect...

DRDO develops an Advanced Chaff Technology for Indian Navy

Defence Research and Development Organisation DRDO has developed an Advanced Chaff Technology to safeguard the naval ships against enemy missile attack. Defence Laboratory Jodhpur...

Navy Airborne tacticians join Indian Naval Air Arm as Observers

At an impressive Passing Out Parade held on 05 Apr 21 at INS Garuda, Kochi, eleven officers of the Indian Navy and two officers...

Indian Navy participates in La Pérouse Maritime Exercise

Indian Navy and French Navy along with Quad Nations conduct La Pérouse multi-lateral maritime exercise. Indian Navy Ships INS Satpura (with an integral helicopter...

NDA & NA 1 2021 Admit Card [Download Now]

NDA & NA 1 2021 Admit Card . The Union Public Service Commission will be conducting the National Defence Academy and Naval Academy Examination...

Evidence Of SSB Interview Scam At Allahabad Selection Centre

Evidence Of SSB Interview Scam At Allahabad Selection Centre. Recently after detecting malpractices in the officer,s selection at SSB kapurthala during a military intelligence...

These Women Officers Have Been Granted Permanent Commission In IAF

The President has granted permanent commission to the undermentioned SSC women officers of flying and navigation branch in Indian Air Force, with effect from...

Braveheart Squadron Won The Inter Squadron Cross Country Championship At INA

The Inter Squadron Novices Cross Country Championship at Indian Naval Academy (INA), Ezhimala for Spring Term 21 was conducted on 04 April 2021. The...

Daily Routine of NDA Cadets | Training and Activities at National Defence Academy

National Defence Academy is the premier Tri-Service Training Institute of the Indian Armed Forces. The Daily Routine of NDA Cadets is tough and keeps...

21 Important static GK questions for CDS/AFCAT/NDA – Part II

21 Important static GK questions for CDS/AFCAT/NDA. Static GK questions play an important role in CDS/AFCAT/NDA and are easy scoring questions. You can expect a...

INSTAGRAM