Dream . Believe . Achieve

Saturday, April 17, 2021

21 Important Questions on Ancient Indian History for CDS/AFCAT/NDA

21 Important Questions on Ancient Indian History for CDS/AFCAT/NDA. Ancient Indian History Questions plays an important role in CDS/AFCAT/NDA and are easy scoring questions. You can expect good amount of questions from this section in various competitive exams conducted by UPSC. Here are the 21 Important Questions on Ancient Indian History for CDS/AFCAT/NDA:

indian air force rafale weapon

1. Which was the first city to be discovered in the Indus valley civilization?
a. Mohenjo-Daro
b. Ropar
c. Harappa
d. Sutkagen

2. Which was the second excavated city to be discovered in the Indus valley civilization?
a. Mohenjo-Daro
b. Ropar
c. Harappa
d. Sutkagen

3. Who excavated the Harappan site of the Indus valley civilization?
a. D. R. Sahni
b. R. D. Banerjee
c. N. G. Majumdar
d. Amlanand Ghose

4. Who excavated the Mohenjo-Daro site of the Indus valley civilization?
a. D. R. Sahni
b. R. D. Banerjee
c. N. G. Majumdar
d. Amlanand Ghose

Important Questions on Ancient Indian History

5. Which city was the Naval Port city of Indus valley civilization?
a. Lothal
b. Amri
c. Kalibangan
d. Harappa

6. “The Great Bath” was discovered in which site of Indus valley civilization?
a. Mohenjo-Daro
b. Ropar
c. Harappa
d. Sutkagen

7. The famous “Pashupati seal” was discovered in which site of Indus valley civilization?
a. Mohenjo-Daro
b. Ropar
c. Harappa
d. Sutkagen

8. Which is the oldest Veda Indic text?
a. Samveda
b. Yajurveda
c. Rigveda
d. Atharvaveda

question paper cds 2020

9. Who is the Chinese to Visit India?
a. Fa-hein
b. Tu-hsang
c. Tsering
d. Xenin

10. Where was the first Jain Council was held?
a. Vallabhi
b. Patliputra
c. Ayodhya
d. Dwarka

11. Who is the founder of the Magadha Empire?
a. Bimbisara
b. Ajatshatru
c. Aniruddha
d. Panas

12. Who is the founder of the Shishunaga dynasty?
a. Licchavi
b. Nagadasaka
c. Mahanandin
d. Shishunaga

13. Who is the founder of the Nanda dynasty?
a. Panduka
b. Pandugati
c. Kaivarta
d. Mahapadma Nanda

14. The first Buddhist Council was held at?
a. Rajagrha
b. Patliputra
c. Ayodhya
d. Dwarka

15. Where was the second Jain Council was held?
a. Vallabhi
b. Patliputra
c. Ayodhya
d. Dwarka

16. Which king of the Magadha Empire shifted the capital from Girivraj to Patliputra?
a. Bimbisara
b. Ajatshatru
c. Aniruddha
d. Panas

17. Where was the second Buddhist Council was held?
a. Rajagrha
b. Patliputra
c. Ayodhya
d. Vaishali

18. Who is the first Tirthankara of Jainism?
a. Mahavira
b. Rishabhanatha
c. Parshvanatha
d. Vasupujya

19. Who is the last Tirthankara of Jainism?
a. Mahavira
b. Rishabhanatha
c. Parshvanatha
d. Vasupujya

20. Who is the founder of the Mauryan Empire?
a. Chandragupta Maurya
b. Samudragupta Maurya
c. Bindusara
d. Ashoka

21. Who is known as Napoleon of India?
a. Chandragupta Maurya
b. Samudragupta
c. Bindusara
d. Ashoka

haws indian army

Answers

1. C 2. A 3. A 4. B 5. A 6. A 7. A 8. C 9. A 10. B 11. A 12. D 13. D 14. A 15. A 16. B 17. D 18. B 19. A 20. A 21. B

 

Also Read: 21 Important Questions about the Indian Air Force in AFSB

Also Read: 21 Important Questions about the Indian Navy in SSB/NSB

Also Read: 21 Important Questions About The Indian Army In SSB

Recommended Books

DDE editor
DDE editor
DDE Editorial Team comprises of researchers & content writers. The source of write ups are individual researches, references, informants and documentations. If you wish to submit a write up or information please write to contactus@defencedirecteducation.com

Related Articles

SSB Interview Articles

MUST READ BOOKS

Stay Connected

45,319FansLike
160,000FollowersFollow
1,620FollowersFollow
498,000SubscribersSubscribe

1971 DOCUMENTARY

FREE DOWNLOAD

Latest Articles

Suez Canal and its saga with India – Lecturette Topic

Suez Canal is recently in news due to the blockage caused by a giant Ship. Suez Canal Lecturette Topic will be an important topic...

Central Armed Police Forces CAPF Notification 2021

Central Armed Police Forces CAPF Notification 2021. Applications are invited from male and female candidates to join the Central Armed Police Forces as Assistant...

Remembering Marshal Of The IAF Arjan Singh On His Birth Anniversary

Remembering Marshal Of The Indian Air force Arjan Singh On His Birth Anniversary. Arjan Singh was born on 15 April 1919 and since his...

Squadrons And Battalions Of National Defence Academy

Squadrons And Battalions Of National Defence Academy. On reporting to the Academy a cadet is allotted one of the 18 Squadrons which then becomes...

Women Military Police Soldiers Training [Unseen Pictures]

The first batch of 100 women military police soldiers are undergoing training at CMP Centre & School in Bengaluru. The passing-out parade will be...

21 Important static GK questions for CDS/AFCAT/NDA – Part III

21 Important static GK questions for CDS/AFCAT/NDA. Static GK questions play an important role in CDS/AFCAT/NDA and are easy scoring questions. You can expect...

DRDO develops an Advanced Chaff Technology for Indian Navy

Defence Research and Development Organisation DRDO has developed an Advanced Chaff Technology to safeguard the naval ships against enemy missile attack. Defence Laboratory Jodhpur...

Navy Airborne tacticians join Indian Naval Air Arm as Observers

At an impressive Passing Out Parade held on 05 Apr 21 at INS Garuda, Kochi, eleven officers of the Indian Navy and two officers...

Indian Navy participates in La Pérouse Maritime Exercise

Indian Navy and French Navy along with Quad Nations conduct La Pérouse multi-lateral maritime exercise. Indian Navy Ships INS Satpura (with an integral helicopter...

NDA & NA 1 2021 Admit Card [Download Now]

NDA & NA 1 2021 Admit Card . The Union Public Service Commission will be conducting the National Defence Academy and Naval Academy Examination...

Evidence Of SSB Interview Scam At Allahabad Selection Centre

Evidence Of SSB Interview Scam At Allahabad Selection Centre. Recently after detecting malpractices in the officer,s selection at SSB kapurthala during a military intelligence...

These Women Officers Have Been Granted Permanent Commission In IAF

The President has granted permanent commission to the undermentioned SSC women officers of flying and navigation branch in Indian Air Force, with effect from...

INSTAGRAM