important cds questions

CDS Exam is just a few days away and through this article we will share the 50 important history questions.

The Combined Defence Services (CDS) exam is scheduled to be conducted by the Union Public Service Commission (UPSC) on Sep 08, 2019. Hence, it is high time for all the aspiring students to analyse their individual preparation level and deeply consolidate all that has been prepared by them in this last one year.

Every year lakhs of candidates apply for CDS exam with the dream of donning the uniform and serve the nation. Candidates who clears the exam followed by SSB interview gets to join their dream academy.

In this article, we have prepared a list of 50 important questions on Indian History which will help you to boost your preparation.

1. The Palaeolithic Age in India is divided into three phases, based on tool technology. Which of the following phases is/are correctly matched with its tools?

(a) Lower Palaeolithic – handaxe and cleaver industries

(b) Middle Palaeolithic – tools made on flakes

(c) Upper Palaeolithic – tools made on flakes and blades

(d) All of the above

2. In the Indian context, the Neolithic agriculture based regions can roughly be divided into many regions. Which of the following may be called such region?
  1. The Indus system and its western Borderland
  2. Ganga valley
  3. Western India and the northern Deccan and
  4. The southern Deccan.

Select the answer from the codes given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

3. The pottery forms used during the Cha1colithic cultures were:
  1. dishes-on-stand
  2. spouted vases
  3. stemmed cups
  4. pedestalled bowls

Select the answer from the codes given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

4. Which of the following are characteristics of the Neolithic culture?
  1. beginning of agricultural activities
  2. domestication of animals
  3. grinding and polishing of stone tools having sharper edges
  4. use of pottery

Select the answer from the codes given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

5. Which of the following was the first recorded European to visit Harappa on his way to the Punjab?
  1. Sir Alexander Cunningham
  2. Alexander Burnes
  3. Charles Masson
  4. Sir John Marshall
6. Consider the following statements:
  1. During Harrapan period the use of silver was more common than gold.
  2. The weapons produced by the Harappans were mostly offensive in nature.

Which of the above statement(s) is/are correct?

(c) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 2 both

(d) None

7. Which of the following were the rivers mentioned during Early Vedic Period?
  1. Kubha
  2. Suvastu
  3. Krumu
  4. Prapa

Select the answer from the codes given below-

(a) 1, 2, and 3

(b) 2, 3, and 4

(c) 1, 3, and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

8. During early vedic period the source of law were:

(a) Vedic literature

(b) Tradition

(c) Experiences of elder people.

(d) All of the above

9. Which of the following are among the eight fold path of Buddhism?
  1. Right speech
  2. The Right action
  3. Right means of livelihood
  4. The Right mindfulness

Select the answer from the codes given below:

(a) 1, 2, and 3 only

(b) 2, 3, and 4 only

(c) 1, 3, and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

10. The Tripitakas of Buddhist literature are written in the language:

(a) Sanskrit

(b) Prakrit

(c) Pali

(d) Hindi


HOW TO CRACK CDS IN FIRST ATTEMPT : READ NOW


11. The script mostly employed in the edicts of Asoka is
  1. Pali
  2. Sanskrit
  3. Karoshti
  4. Brahmi
12. Which of the following statements is not correct with regarding the Maurya king Ashoka?

(a) Ashoka is said to have added only Kalinga to the Mauryan Empire.

(b) According to the Jaina texts, Ashoka was very cruel in his early life and captured the throne after killing his 99 brothers.

(c) Ashoka is the first king in the Indian history who has left his records engraved on stones.

(d) The Ashokan inscriptions are found in India, Nepal, Pakistan and Afghanistan.

13. The founder of the Nalanda University was –

(a) Samudragupta

(b) Chandragupta II

(c) Kumaragupta I

(d) None

14. Which of the following administrative units during Rastrakuta period are arranged in descending order of their size?

(a) Rashtras- vishayas- bhukti

(b) Rashtras – bhukti – vishayas

(c) Vishayas – rashtras – bhukti

(d) Vishayas – bhukti – rashtras

15. Consider the following statements:
  1. The Hindu sects of Vaishnavism and Saivism flourished during the period of Rashtrakutas
  2. Jainism declined during the period of Rashtrakutas

Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 2 both

(d) None


important gk questions
Coming soon on Amazon / Flipkart

16. Which of the following statements are correct with regard to Chola society?
  1. The practice of ‘sati’ was not prevalent
  2. The inscriptions of the later period of the Chola rule mention about two major divisions among the castes – Valangai and Idangai castes
  3. The devadasi system or dancing girls attached to temples emerged during this period.

Select the answer from the codes given below –

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2, and 3

17. Which of the following statements are correct about Iltutmish?
  1. He introduced the Arabic coinage into India and the silver tanka weighing 175 grams became a standard coin in medieval India.
  2. Iltutmish created a new class of ruling elite of forty powerful military leaders, the Forty.
  3. He received the mansur, the letter of recognition, from the Abbasid Caliph in 1229.

Select the answer from the codes given below:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

18. The land was also divided into four categories during reign of Akbar. Which of the following was land cultivated once in two years?

(a) Polaj

(b) Parauti

(c) Chachar

(d) Banjar

19. Which of the following statement(s) is/are correct regarding land revenue administration during Akbar?
  1. The land revenue system of Akbar was called Zabti or Bandobast system.
  2. The revenue was fixed on the average yield of land assessed on the basis of past ten years.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 2 both

(d) None

20. Which of the monuments is/are considered as the architectural marvels of medieval India?

(a) Mausoleum at Sasaram in Bihar and the Purana Qila

(b) Forts at Lahore and Agra

(c) Red Fort at Delhi

(d) Palace-cumfort complex at Fatehpur Sikri (City of Victory)


HOW TO CHECK YOUR CDS MARKS : READ NOW


21. Consider the following statements:
  1. Prithiviraj Chauhan defeated Muhammad Ghori in the first battle of Tarain near Delhi in 1191
  2. In the second battle of Tarain in 1192, Muhammad Ghori thoroughly routed the army of Prithiviraj, who was captured and killed.
  3. The Rajput princes exhausted one another by their mutual conflicts.

Select the answer from the codes given below:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

22. With reference to the Battle of Buxar, Consider the statements:
  1. Mir Jafar the son-in-law of Mir Kasim claimed for the Nawabship of Bengal.
  2. The combined armies of the three powers met an English army commanded by Major Munro in the Battle of Buxar.

Which of the above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 2 both

(d) Neither 1 nor 2

23. Which of the statement is true about the Tipu Sultan?
  1. The Anglo-Mysore war begin in 1789 and Tipu was defeated by the English.
  2. The treaty of Pondicherry Occurred between the English and Tipu Sultan.
  3. Founded Jacobians club and planted the tree of liberty at Seringapatnam.

(a) 1 and 3

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

24. The main aim of the Portuguese in India was to

(a) Capture territories on the western coast of India

(b) Oust Arabs and Persians from India’s maritime trade

(c) Capture pepper and other spices trade

(d) Propagate Christianity

25. Which of the following statements are correct about Warren Hastings?
  1. He was the first Governor General of India
  2. Established courts of appeal
  3. Made a pact with Bengali Zamindars to make his Permanent Settlement System successful.
  4. He introduced the policy of Doctrine lapse

Select the correct option from the codes given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 4 only

(c) 2 and 3 only

(d) 3 and 4 only

26. Which of the following statement(s) is / are correct?
  1. The Dutch established their first factory at Surat
  2. The Dutch collapsed with their defeat to the English in the Battle of Bedera

Select the correct option from the codes given below:

(a) 1 and 2 both

(b) 1 only

(c) 2 only

(d) None

27. British adopted the principle of Non-interference in Afghanistan under the Governor-Generalship of

(a) Lord Lytton

(b) Lord Ripon

(c) Lord Hastings

(d) Lord Canning

28. Which of the following events did not occur during the Governor-Generalship of William Bentinck

(a) Abolition of Sati

(b) Macaulay’s Reform

(c) Establishment of Medical college at Calcutta

(d) Annexation of sind to the British Empire

29. What was the reason for first Anglo-Afghan war?

(a) British resident was killed in Kabul

(b) Result against Afghan ruler

(c) British wanted to place a puppet ruler

(d) British interest in Indo-Persian trade

30. Which one of the following is incorrect about Warren Hastings?

(a) He ended the dual system

(b) He founded the Calcutta Madrassa

(c) He shifted treasury from Murshidad to Calcutta

(d) He pursued permanent settlement in Bengal

 

31. What was the reason for Kattabhaman’s revolt?

(a) Annexation of Panchalakhriehi through Doctrine of Lapse.

(b) British forcefully tried Panchlakuriehi to accept its suzerainty

(c) Land revenue policy of the British

(d) Interference in tribal affairs

32. Who gave the motto ‘Go back to the vedas’?

(a) Ishwar Chandra Vidyasagar

(b) Dayanand Saraswati

(c) R.C. Dutt

(d) Lala Hansraj

33. The aim of Akali Movement was to

(a) Create a new Sikh state

(b) liberate the Sikh gurudwaras from the control of corrupt mahants

(c) start armed revolt against British

(d) unite peasant and farmers against British policies.

34. Which of the following statements regarding Jyotiba Phule are correct?
  1. He Started the Satya Shodhak Samaj in 1873
  2. Jyotiba phule was elected as a member of the Poona Municipal Committee in 1876.
  3. He gave slogan ‘one religion, one caste and one god for mankind’.
  4. Publications of him includes ‘Life of Shivaji’.

Select the correct option from the codes given below:

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1, 2 and 4 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

35. Which one of the following is not a reason for failure of the revolt of 1857?

(a) The revlot was mainly feudal in character

(b) The soldiers of lower castes ramained loyal to the British

(c) Indian leaders lacked sense of valour

(d) British army had better weapons

36. Morley-minto reforms aimed at
  1. Increasing number of members in legislative council at centre
  2. Separate electorates for muslims
  3. Reserved seats in provincial assembly for dalits
  4. Promotion of education

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 1, 2 and 3 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

37. Which of the following statement(s) is / are correct?
  1. Home Rule Movement in India was on the lines of the Irish Home Rule League
  2. Annie Besant’s Home Rule League operated all over India

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1 and 2 both

(b) 1 only

(c) 2 only

(d) None

38. What were the programmes of Non-Cooperation Movement?
  1. Boycott elections under the Government of India Act, 1919.
  2. violate the laws of the land
  3. The Boycott of law courts
  4. Boycotting government schools and colleges
39. Swaraj Party walked out from the council in 1930 in response to

(a) Communal riots among Hindu-Muslims

(b) Lahore Resolution of the Congress

(c) First Round Table Conference

(d) Defeat in most of the provinces

 

40. The reason for the defeat of the Indian National Army was

(a) Weak internal organisation

(b) Death of Subhash Chandra Bose

(c) Defeat of Japan in the war

(d) Lack of support from the Congress

41. ‘Kesari’, the Newspaper was started by :

(a) G.K. Gokhale

(b) B. G. Tilak

(c) Sardar Patel

(d) Raja Ram Mohan Roy

42. Whom did Bal Gangadhar Tilak refer to as his Political Guru ?

(a) Swami Vivekananda

(b) Ram Mohan Roy

(c) Mahadev Govind Ranade

(d) Dadabhai Naoroji

43. The Lahore Conspiracy Case was registered against whom?

(a) V.D. Savarkar

(b) Bhagat Singh

(c) Chandrashekhar Azad

(d) Aurobindo Ghosh

44. Who was the first Indian Governor General after Lord Mountbatten?

(a) Jawaharlal Nehru

(b) C. Rajagopalachari

(c) Rajendra Prasad

(d) Pattabi Sitaramayya

45. In which of its sessions did the Indian National Congress declare ‘Purna Swaraj’ as its specific goal?

(a) Lahore Session, 1929

(b) Tripuri Session, 1939

(c) Surat Session, 1905

(d) Special Session in Calcutta, 1920

46. Motilal Nehru and C.R. Das were the founders of a party known as the :

(a) Gadar Party

(b) Forward Bloc

(c) Swarajya Party

(d) Socialist Congress

47. The first Woman President of the Indian National Congress was

(a) Sarojini Naidu

(b) Vijayalakshmi Pandit

(c) Annie Besant

(d) Kadambani Ganguli

48. Who is the first female governor of Independent India?

(a) Vijayalakshmi Pandit

(b) Sharda Mukherjee

(c) Fathima Beevi

(d) Sarojini Naidu

49. Who among the following is known as the ‘Napoleon of India’ ?

(a) Chandragupta

(b) Samudragupta

(c) Harshavardhana

(d) Ashoka

50. The first meeting of the Indian National Congress held in 1885 was presided by

(a) Shri P.M. Mehta

(b) Shri Womesh Chandra Bannerjee

(c) D.E. Wacha

(d) S.N. Bannerjee


best cds book
Order Now Amazon / Flipkart

Answers:
1. d 2.d 3.d 4.d 5.c 6.a 7.a 8.d 9.d 10.c
11.d 12.b 13.c 14.a 15.a 16.b 17.d 18.b 19.c 20.a
21.d 22.b 23.a 24.c 25.a 26.c 27.b 28.d 29.c 30.d
31.b 32.b 33.b 34.b 35.c 36.a 37.b 38.b 39.b 40.c
41.b 42.c 43.b 44.b 45.a 46.c 47.c 48.d 49.b 50.b